Hoofdafbeelding bij Wat is de etymologie van etmaal?

Wat is de etymologie van etmaal?

door

in

Een etmaal is een mooie manier om 24 uur oftewel een hele dag aan te geven. Maar waarom zeggen we dit eigenlijk? Oftewel: wat is de etymologie van etmaal?

Etmaal is een samenstelling van “et” en “maal”. Et is een zeldzaam voorvoegsel dat staat voor ‘weer’ of ‘terugkerend’. Maal, aan de andere kant, gaf vroeger een tijdstip of deel van een dag aan.

Officieel betekent etmaal dus iets als ‘steeds terugkerende tijd’.

Etmaal werd al in 1289 gebruikt om een tijdsperiode van 24 uur aan te geven (al schreven we toen atmael). Etmaal werd niet alleen gebruikt in het Nederlands: ook in het oude Duits (etmâl), het oude Fries (etmēl) en het oude Engels (edmæle) kwam het in beide betekenissen voor.

In de Middeleeuwen had atmael echter nog een betekenis: feest of feestmaal. Dit had te maken met dat die 24 uur in veel gevallen sloeg op een Christelijke feestdag. Een etmaal was een feestdag die steeds terugkeerde. Later werd het Latijnse woord ‘festus’ (feest) echter steeds populairder, waardoor die betekenis van etmaal verloren ging.

Leuk feitje: Het voorvoegsel ‘Et’ komt bijna niet voor. Een ander woord is etgroen. Hier wordt verwezen naar het gras dat groeit na de eerste oogst. ‘Het gras dat terugkeert’.

-Mael, dat in 1292 stond voor ‘een deel van een etmaal’, werd vroeger dan ook vaak gebruikt om aan te geven dat het etenstijd was. Om deze reden is dit langzaam gaan staan voor een maal zelf. Nu weet je ook waar maaltijd vandaan komt!

Meer etymologievoer: de etymologie van boodschappen
Wist je dat… ezelsbruggetje alles te maken heeft met wiskunde?