Hoofdafbeelding bij Floreren: betekenis & etymologie

Floreren: betekenis en etymologie

door

in

De letterlijke betekenis van floreren is tot volle ontplooiing komen of een bloeiperiode doormaken. Het dorpje is gefloreerd tot een prachtig handelscentrum. Ondanks een banentekort, floreert de economie.

Floreren is een metaforische term om vooruitgang aan te duiden. Toch heeft dit woord een lange weg moeten gaan voordat het tot deze definitie kwam. Voor de herkomst van floreren, moeten we terug naar het oude Romeinse Rijk.

In essentie is floreren een leenwoord uit het Latijn. De Latijnse taal is een bron voor veel woorden die we tegenwoordig gebruiken. Het werd rond het jaar 0 gesproken in zo’n beetje heel (zuidelijk) Europa, en werd zelfs na de val van het Romeinse Rijk dermate belangrijk geacht dat wetenschappers en geestelijken het gewoon maar bleven gebruiken. Een van de woorden die de oude Romeinen wel eens in de mond namen, was florere. Diens betekenis? Bloeien!

Leuk feitje: De échte roots van floreren ligt bij de Romeinse godin van de bloemen en de lente: Flora.

Betekenis floreren was anders in Middeleeuwen

Toen een van die Latijns-schrijvende wetenschappers of geestelijken het ergens tussen 1450 en 1500 introduceerde aan de Nederlandse taal, was bloeien een van de betekenissen.

Maar ook: letters versieren, verluchten. Dat betekent iets als: een tekst of boek aantrekkelijker maken met illustraties. Vroeger floreerde dus niet alleen iets, je kon ook ‘iets’ (in dit geval letters of boeken) floreren. Hier en daar wordt het nog steeds als synoniem voor letters versieren gebruikt. Bijzonder, hé?

Nog een leuk feitje: Er zijn maar weinig woorden met zulke wollige synoniemen als floreren. Bloeien, of gedijen (goed ontwikkelen) heb je misschien wel eens van gehoord, maar ook van boemelen (uitgaan) of tieren (welig groeien)?

Tegenwoordig kennen we floreren vooral in combinatie met welvarende dorpjes of economieën. De reden hiervoor ligt waarschijnlijk wederom bij Julius Caesar en de zijnen. Floreren had namelijk ook bij de Romeinen al een tweede betekenis: “in aanzien staan”. En lijkt dit niet verdacht veel op hoe floreren nu wordt gebruikt?

Meer etymologievoer: Waar komt het woord geschiedenis vandaan?
Wist je dat… foto oorspronkelijk lichtbeeld betekende?