Hoofdafbeelding bij De etymologie van bakkeleien

Wat is de etymologie van bakkeleien?

door

in

Zij waren aan het bakkeleien: zij waren aan het kibbelen. Waar komt dit fascinerende woord eigenlijk vandaan? Ik neem je mee naar de etymologie van bakkeleien.

Bakkeleien komt van het Oost-Maleisische  woord ‘bakalei’. Dit woord is verwant aan het Maleise ‘berkelahi’, een samenstelling van ber- (bezig zijn met) en kelahi (twist, strijd). Bakkeleien betekent dus iets als ‘bezig zijn met vechten’.       

We pikten dit woord waarschijnlijk op van de Molukse eilanden in het Indonesië van de 17e eeuw, toentertijd bekend als de kolonie Nederlands-Indië.

Zij gebruikten zogenaamde bakkeleiprauwen – gevechtsbootjes. Deze bakkeleiprauwen vonden de Nederlandse zeemannen zo interessant, dat ze er graag over vertelden als ze weer terugkwamen in Nederland. Vanaf 1715 gingen we het ook los gebruiken, als bakkeleijen (vechten).

Door de jaren heen is de betekenis wat ‘liever’ geworden, en ging bakkeleien staan voor kibbelen of discussiëren.

In het Nederlands kennen we nog meer Indonesische (of Maleise) woorden, waaronder: piekeren (pikir), pienter (pintar) en toko (toko).

Leuk feitje: Met het ‘Maleis’ wordt de overkoepelende taal in een gedeelte van Zuid-Oost Azië benoemd. Het Maleisisch valt hieronder, maar ook het Indonesisch. Het verwijst dus niet per se naar het Maleisisch, de taal die ze in Maleisië spreken.

Meer etymologievoer: Waar komt doerak vandaan?
Wist je dat... je je boodschappen vroeger door iemand anders liet doen?