Hoofdafbeelding bij Wat is de etymologie van computer?

Wat is de etymologie van computer?

Wist je dat computer alles te maken heeft met Romeinse winkeliers? Echt waar. Houd je enen en nullen paraat en ontdek de etymologie van computer.

Computer komt oorspronkelijk van het Latijnse computāre: rekenen. Dit is een samenstelling van com- (samen) en putāre (snijden, bijknippen). De grondbetekenis is dus iets als ‘samen snijden’.

Dat computāre voor rekenen is gaan staan, komt door Romeinse winkeliers. Zij hielden met zogenoemde kerfstokken bij of iemand een schuld bij hen had. Het maken van dergelijke inkervingen, noemden ze imputāre. Het bij elkaar optellen van al deze schulden werd computāre genoemd.

Langzamerhand ging computāre zo synoniem staan voor rekenen in het algemeen.

Leuk feitje: Iets op je kerfstok hebben komt dus weg van het feit dat je aankopen had, die nog niet zijn betaald.

Computer sloeg in eerste instantie op mensen

Computāre werd (onder andere) overgenomen door de Engelsen, waar compute rond 1731 “berekenen” of “uitrekenen” betekende.

Een computer was een berekenaar en had betrekking op de persoon die berekeningen maakte. In het Verenigd Koninkrijk was het zelfs gebruikelijk om dit woord te gebruiken bij baanomschrijvingen als ze mensen zochten die geweldig konden rekenen. “And be so good a Computer as to keep within it”, schreef het Edinburgh Weekly Journal toen. Dit betekende zoiets als: “En wees zo’n goede computer dat je daar niet overheen gaat.”

In de 20e eeuw nam een zeker apparaat genaamd de computer deze taken over. Zo kwam het woord in 1957 onze taal binnen. Computer stond toen voor elektronisch rekentuig.

En uiteindelijk zou zelfs die associatie met rekenen ietwat verwateren. Tegenwoordig is een computer een elektronisch apparaat voor het opslaan en verwerken van gegevens. Maar geloof me, er gaat nog een hoop gereken mee gepaard.

Meer: de verrassende betekenis achter Pokémon
Wist je dat… het woord videospel specifiek bedacht is om Pong te beschrijven?