Kun je je nog een wereld voorstellen zonder de auto? Toch is het een (relatief) jonge uitvinding. Dat roept de vraag op: hoe zijn ze op dit woord gekomen? Doe je gordels om en ontdek de etymologie van auto.
Auto is een afkorting van het eerder gebruikelijke automobiel. Het is een leenwoord van het Franse voiture automobile. Dit is een samenstelling is van het Franse voiture (voertuig), het Griekse αυτος (zelf) en het Latijnse mobile (bewegend). Auto staat in essentie voor zelf voortbewegend voertuig.
De auto kreeg deze naam omdat het, in tegenstelling tot wat tegen het einde van de 19e eeuw gebruikelijk was, door middel van een motor kon rijden. Wagens werden daarvoor door paarden of mensen zelf aangetrokken. Vandaar dat de eerste varianten van de automobiel ook leken op rijtuigen.
Leuk feitje: Car betekent al sinds de 14e eeuw in het Engels “voertuig met wielen”. Toen de auto was uitgevonden, was dit daar dus ook simpelweg een car!
Opvallend is dat we het woord uit het Frans overnamen, terwijl de eerste moderne auto in Duitsland is uitgevonden. In 1886 bracht Carl Friedrich Benz de Benz Patent Motorwagen uit. Je zou verwachten dat Motorwagen of een equivalent dan bekend zou worden. Nou, mooi niet dus. De uitvinding kreeg zoveel bijval in Frankrijk, dat algauw iedereen het Franse woord overnam. Zelfs in Duitsland noemen ze ‘m niet Motorwagen, maar Automobil of Auto.
Grappig de Franse naam voor auto juist de andere kant op ging. Hoewel ze voiture automobile al omstreeks 1893 hadden afgekort tot auto, won uiteindelijk voiture het als meest gangbare naam!
Wist je dat…
…dat de herkomst van computer alles te maken heeft met kerfstokken?
…men tot op de dag van vandaag niet weet waar fiets vandaan komt?