Hoofdafbeelding bij Wat is de etymologie van de Olympische Spelen?

Wat is de etymologie van de Olympische Spelen?

De Olympische Spelen worden al gevierd sinds de Oudheid. Maar waar komt de naam voor dit sportevenement eigenlijk vandaan? Doe je kleren uit en ontdek de etymologie van de Olympische Spelen.

De Olympische Spelen zijn vernoemd naar het Griekse stadje Olympia, de plek waar ze voor het eerst gehouden werden. De oude Grieken vierden de Olympiás in ieder geval sinds 776 voor Christus. Het evenement is opgericht ter ere van oppergod Zeus Olýmpios.

De volledige naam voor het sportevenement was Olympiakós agṓn, letterlijk vertaald de Olympische Spelen.

De Olympiás vonden net als nu elke vier jaar plaats en werden voor een periode van meer dan duizend jaar onafgebroken gehouden. Hier kwam een eind aan in 393, toen de Romeinse keizer Theodosius I vond dat het een heidens feest was geworden (het christendom was de staatsgodsdienst in het Romeinse Rijk, waar Griekenland ook onder viel).

Pas 1500 jaar later zou het sportevenement weer terugkeren. Naar traditie waren de allereerste moderne Olympische Spelen in Griekenland. In Athene streden in 1896 241 atleten uit veertien deelnemende landen tegen elkaar.

Leuk feitje: Elk onderdeel in de klassieke Olympische Spelen moest je helemaal in je nakie doen. Dit was een van de redenen dat vrouwen niet meededen (zij hadden wél hun eigen Spelen).

Overblijfselen van de palaestra in Olympia. Hier werden in de Oudheid worstelaars getraind voor het olympisch gevecht.

Vroeger hadden de Olympische Spelen een andere naam

De Olympische Spelen hadden aanvankelijk een andere naam: bij zijn herintrede in 1896, werden de Olympische Spelen in Nederland en België Olympiade genoemd. Pas na de jaren ’50 ging Olympische Spelen overheersen.

Olympiade was een referentie naar de vierjarige periode waarin de Oude Grieken trainden voor de volgende Spelen. Het is oorspronkelijk afgeleid van de Oudgriekse benaming voor de Olympische Spelen: Ὀλυμπιά (Olympiás). In het Latijn werd dit Olympias en stond het ook voor een periode van vier jaar.

Het woord bestaat sinds de 1612 in onze taal. Tegenwoordig kennen we Olympiade voornamelijk als naam voor (internationale) competities of toernooien die met denksport te maken hebben.

Nog een leuk feitje: Aanvankelijk kenden de Olympiás slechts één onderdeel: een hardloopwedstrijd. Deze was 600 voet lang; ongeveer 190 meter. Later kwamen hier ook sporten als boksen, worstelen, paardenrennen en discuswerpen bij.

Meer leesvoer: de poëtische betekenis achter idyllisch
Wist je dat… ons woord voor gitaar gebaseerd is op een eeuwenoud Grieks instrument?