Hoofdafbeelding bij Waar komt de naam Super Mario vandaan?

Waar komt de naam Super Mario vandaan?

Waar de naam Mario vandaan komt? Nou, de naam Super Mario, de bekende mascotte van Nintendo, komt van écht bestaand persoon: Mario Segale.

Meneer Segale was in het begin van de jaren ’80 de huurbaas van het kantoor en de opslagplaatsen van de Amerikaanse tak van Nintendo. De “Super” voor de naam, komt door de Super Mushroom die je in het originele Super Mario Bros. (1985) kon pakken, waardoor Mario groter werd.

Segale’s naam kwam naar voren doordat Jumpman (zoals hij eerst heette) een naam moest krijgen voor het westen. De president van Nintendo of America gedurende die tijd, Minoru Arakawa, vond het een grappig idee om ‘m te vernoemen naar hun huurbaas. In Japan vonden ze de naam zo tof dat ze het overnamen.

In 2018 bevestigde Nintendo zelf dat Super Mario vernoemd is naar hun oorspronkelijke huurbaas. Op het filmpje zie je Donkey Kong in actie, het eerste spel waar hij in voorkwam.

Van Jumpman naar Mario

Mario was niet zijn eerste naam. Toen Nintendo de originele Donkey Kong ontwikkelde, de eerste game waar Mario in speelt, heette hij Ossan. Dit is Japans voor ‘man van middelbare leeftijd’. Later tijdens de ontwikkeling werd dit Mr. Video Game of Mr. Video. Toen het spel uiteindelijk uitkwam in de arcadehallen in 1981, was Mario’s officiële naam Jumpman.

Het allereerste spel waar Mario zijn naam droeg, is Mario Bros. uit 1983. Hier kwam zijn oorspronkelijke ‘baan’ ook het meest naar voren: loodgieter. Je speelt in een ondergrondse ruimte, waar groene schildpadden (genaamd Koopa’s) en ander gespuis de leidingen onveilig maken. Aan jou om ze van kant te maken!

Leuk feitje: Wist je dat de loodgieter overigens officieel Mario Mario heet? Het originele spelletje waar de besnorde loodgieter in speelt, heet Super Mario Bros – oftewel de gebroeders Mario. Zijn broer Luigi heet dan ook Luigi Mario!

Nog een leuk feitje: Naar verluid is de naam van Mario’s broer, Luigi, gebaseerd op een pizzeria vlakbij het hoofdkwartier van Nintendo of America: “Mario & Luigi’s”. Luigi lijkt daarnaast op het Japanse woord voor ‘vergelijkbaar’: ruiji. Hij is bedacht om het originele Mario Bros. met z’n tweeën kunnen spelen.

Meer etymologievoer: de betekenis achter de naam The Legend of Zelda
Wist je dat… Pong verantwoordelijk is voor het bestaan van het woord videospel?