Hoofdafbeelding bij De betekenis achter de naam Pokémon

Wat betekent de naam Pokémon?

De naam Pokémon betekent letterlijk Pocket Monsters, of in het Nederlands: zakmonsters. Monsters die (door middel van ballen) in je zak passen. Hoe heeft het deze naam gekregen?

De naam Pokémon is speciaal voor de westerse markt: in Japan heet de franchise Pocket Monsters.

Pokémon is gekozen door middel van een proces dat wasei eigo heet: het Japans maken van Engelse termen. In dit geval was dit ‘pocket’ en ‘monsters’. De geestelijk vader van Pokémon, Satoshi Tajiri, maakte hier Poketto Monsutā van en plakte de afkortingen aan elkaar om het nog lekkerder te laten bekken. Pokémon!

Pokémon daarmee een zogenoemd porte-manteauwoord (ook wel kofferwoord genoemd): twee woorden die samen één zijn geworden en beide betekenissen combineren, maar die niet de originele spelling hanteren. Ander voorbeelden zijn advertorial (advertentie en editiorial) of podcast (iPod en broadcast).

Leuk feitje: Misschien wel het bekendste woord dat tot stand is gekomen via wasai ego is karaoke. Bestaande uit kara (Japanse voor leeg of verlaten) en ōkesutora (verjapansing van orkest). Karaoke betekent dus verlaten of leeg orkest! 

Capsule Monsters: de etymologie van Pokémon

Het oorspronkelijke voorstel voor Pokémon richting Nintendo. (Bron: Bulbapedia)

Pokémon is echter niet de eerste naam van de franchise: eerst heette het Capsule Monsters. In 1990 doen Satoshi Tajiri en zijn team bij Game Freak een voorstel aan Nintendo voor een spelletje genaamd Capsule Monsters (zie afbeelding).

Deze naam komt van Japanse Gashapon-machines: machines waar je tegen de betaling van wat muntjes een kleurrijke capsule gevuld met wat leuks kunt krijgen.

Het leek er lang op dat deze zou blijven. Ook in 1995, een jaar voordat de games uitkwamen, heette Pokémon nog Capsule Monsters. Waarom de naam tóch geen stand hield? De oorspronkelijke makers, Game Freak, kregen er maar geen rechten op. Hierom werd de naam eerst veranderd naar CapuMon en toen, Pokémon!

Op 10 oktober 1999 maakten wij voor het eerst kennis met Pokémon, via de computerspellen Pokémon Red & Pokémon Blue voor de Game Boy. De hype was toen in de rest van de wereld al een tijdje aan de gang. In Japan verschenen de oorspronkelijke spellen (daar Pocket Monsters Green en Pocket Monsters Blue) drie jaar eerder.

Het concept achter Pokémon

Tot slot: waar komt het concept Pokémon zelf vandaan? Nou, het vangen en trainen van al deze krachtige wezens is gebaseerd op de favoriete hobby van Tajiri. Als kind ging hij er graag op uit om insecten te vangen, en hij hoopte op een dag ook mensen buiten het platteland, om iedereen op de wereld ook deze mogelijkheid te geven. Dat is aardig gelukt, Tajiri!

Meer weten over de oorsprong van Pokémon?
Voor gamewebsite N1-UP schreef ik hier een achtergrondartikel over, die ingaat op de totstandkoming van het spel én het brein achter de serie: Satoshi Tajiri. Wist je bijvoorbeeld dat hij nauw moest samenwerken met legendarische gamedesigner Shigeru Miyamoto om Pokémon tot realiteit te maken? (Foto: The Pokémon Company)

Meer etymologievoer: de rekenkundige herkomst van computer
Wist je dat… we het woord videospel aan Pong te danken hebben?