Hoofdafbeelding bij De betekenis achter de naam The Legend of Zelda

De betekenis achter de naam The Legend of Zelda

De betekenis van The Legend of Zelda is: ‘De Legende van Zelda’. De bekende spellenreeks van Nintendo is vernoemd naar een van de hoofdpersonages in het spel, prinses Zelda. Niet te verwarren met Link, de protagonist als wie je doorgaans speelt.

Prinses Zelda is op haar beurt vernoemd. Shigeru Miyamoto, een van de bedenkers van The Legend of Zelda, noemde het personage naar Zelda Fitzgerald. Een Amerikaans schrijfster en danseres, alsmede de vrouw van schrijver F. Scott Fitzgerald. Miyamoto noemde Fitzgerald een wonderschone vrouw, en hij vond het prachtig hoe haar naam [Zelda] klonk. Zo mooi, dat hij besloot de hele game naar haar te vernoemen.

Zelda ziet er in elke game anders uit. Dit is haar uiterlijk in The Legend of Zelda: Breath of the Wild. (Bron foto: Nintendo)

Zelda’s volledige naam is Princess Zelda of Hyrule, vernoemd naar het land waar ze woont.

Het originele The Legend of Zelda uit 1987 vertelt het verhaal van Hyrule, dat door de kwade Ganon is aangevallen. In een poging haar land te redden, splitst prinses Zelda de Triforce of Wisdom in acht stukjes. Alleen door ze allemaal te verzamelen, kan Link de wereld redden.

De oorsprong van de naam Link

Het personage waar je mee speelt, Link, is naar verluid gekozen om de metaforische betekenis achter de naam. Hij is de link tussen de speler en de wereld, de link tussen jou en andere spelers. Om deze reden mag je ‘m, met uitzondering van het in 2017 verschenen Breath of the Wild, ook altijd zelf een naam geven.

Daarnaast had zijn naam van origine ook direct betrekking op het spel: “het was de bedoeling dat hij verspeide energie van de wereld door verschillende tijdperken zou leiden”, zegt Miyamoto in de Zelda-encyclopedie Hyrule Historia. Hij was de missende link tussen het heden en de toekomst. Hoewel dit idee niet gerealiseerd kon worden in het originele The Legend of Zelda (1987), zat het tijdreizen wel in een van de vervolgen, The Legend of Zelda: Ocarina of Time voor de Nintendo 64.

Leuk feitje: Link heeft geen achternaam. Volgens de ontwikkelaars komt dit omdat hij geen mens is, en dus niet gebonden is aan de menselijke regels van achternamen.

Meer etymologievoer: de betekenis achter de naam Super Mario
Wist je dat… Pokémon eigenlijk Capsule Monsters zou heten?