Een broodje hagelslag is misschien wel het meest Nederlandse dat er is. Maar, waar komt dit woord eigenlijk vandaan? Ga er goed voor zitten en ontdek de etymologie van hagelslag.
Hagelslag is een samenstelling van hagel en slag, en staat al sinds de 14e eeuw (toen als hailslach) voor het inslaan van hagel op de grond. De eerste hagelslag is in 1909 dan ook vernoemd naar deze witte ijskorrels. Dit is niet gek, want van oorsprong was het niet gemaakt van chocolade, maar van anijs.
Hagelslag verwees in eerste instantie dus naar anijshagel en was wit van kleur. Het was dan ook een dropmaker die hagelslag uitvond en zijn naam bedacht: Herman Dieperink van dropfabriek Voornveld & co (later Venco).
De huidige variant duikt echter al in 1913 in advertenties op. Toen als ‘hagelslag-chocolade’ . Later werd hier ‘chocolade hagelslag’ van gemaakt en uiteindelijk werd het choco-gedeelte weggelaten.
Chocoladehagelslag wordt eigenlijk alleen in Nederland gegeten. In het Engels staat het bekend als ‘chocolate sprinkles’ (chocolade strooigoed).
Leuk feitje: Voornveld & Co zou later uitgroeien tot een van de grootste dropmakers van Nederland, Venco. Toch verkochten ze in ieder geval tot 1951 nog (anijs)hagelslag.
Meer leesvoer: waar komt boterham vandaan?
Wist je dat… croissant helemaal niet uit Frankrijk komt?