Hoofdafbeelding bij 6 voorbeelden van woorden met een (hele) leuke etymologie

6 woorden met een (hele) leuke etymologie

Achter de woorden in onze taal schuilen de mooiste verhalen. Maar sommige herkomsten zijn écht heel bijzonder. Hierbij 6 voorbeelden van woorden met een (hele) leuke etymologie.

Al deze voorbeelden komen van een woord uit onze taal die misschien een andere oorsprong hebben dan je zou verwachten. Klik op de afbeelding om meer over het woord te lezen in het respectievelijke artikel.

1. Schilderij

Hoofdafbeelding bij Hoe we schilder

Schilderij stamt af van ridderbepantsering.

Via de emblemen op hun schilden, konden ridders tijdens de Middeleeuwen laten zien uit welke adellijke familie kwamen. Iemand die in 1270 dit soort herkenbare emblemen op ridderschilden verfde, noemde men een scildere.

Schilders verfden niet alleen schilden, maar ook plafonds, muren, kledij en, natuurlijk, het witte doek. Zo is langzamerhand het woord scilderiënen uiteindelijk schilderijen ontstaan.

2. Planeet

Planeet: betekenis en etymologie

Planeet staat eigenlijk voor dwaler of zwerver.

Dit komt doordat ze, in tegenstelling tot sterren, constant van positie wisselen aan de nachtelijke sterrenhemel. De Oude Grieken gingen Mars en de zijnen daarom plánḗtēs astéres noemen, wat letterlijk staat voor dwaalsterren. Later werd dit verbasterd tot simpelweg plánḗtēs (πλανήτης).

3. Wereld

Wereld: betekenis en etymologie

Wereld heeft alles te maken met de mens zelf.

Wereld is een samenstelling, bestaande uit de van oorsprong Germaanse woorden wera- en aldi. Wera betekent mens, en aldi staat voor ouderdom of leeftijd. Je kunt wereld dus letterlijk definiëren als leeftijd van de mens.

4. Dinosaurus

Hoofdafbeelding bij Waar komt het woord dinosaurus vandaan?

Dinosaurus staat officieel voor verschrikkelijke hagedis. Dinosauria is een samenstelling van de Oudgriekse woorden deinos (verschrikkelijk) en sauros (hagedis).

Deze term hebben we te danken aan Engelse paleontoloog Richard Owen. In 1842 bedacht hij de wetenschappelijke naam dinosauria om een groep pas ontdekte fossielen van gigantische reptielen te beschrijven.

5. Muziek

Muziek is vernoemd is naar de Griekse godinnen van de kunst en wetenschap, de muzen.

Deze godinnen heetten de Muzen, en de Oude Grieken geloofden dat zij schrijvers en kunstenaars inspireerden tot de prachtige werken die zij maakten. Dit werd mousikḕ tékhnē genoemd: de kunst der muzen. De Romeinen verbasterden dit tot mūsica, toonkunst.

Meer lezen?

Dat was ‘m. Dit is echter nog maar het topje van de ijsberg. Wist je bijvoorbeeld dat nachtmerrie eigenlijk nachtspook betekent of dat Pokémon oorspronkelijk heel anders zou heten?

Op deze site vind je wekelijks de nieuwste etymologieën!

Veel dank aan de Etymologiebank voor een fantastische database van al deze etymologieën.